Als die ene deur dicht gaat ......

Ik moet de laatste dagen heel veel aan onze hond Jarrasz denken. Wat hij mee maakte lijkt heel veel op een “lock-down” en het is een mooie les om terug te kijken hoe hij daar mee omging.

Om even Jarrasz te schetsen, het was de hond met de meeste bijnamen. De bijnaam die hem het meeste kenmerkt is wel “IndyJarrasz-Jones”. Tijdens zijn Agility carrière was hij de hond die altijd avontuurlijk naar nieuwe oplossingen zocht. Evenals de legendarische Indiana Jones was hij altijd verwikkeld in een avontuur terwijl hij alleen maar goed wilde doen. Tijdens zijn parcoursen kwam iedereen altijd even kijken. Wat zou hij nu weer uitvinden? Welke “onmogelijke” oplossing zou hij verzinnen? Hij was altijd vol passie en plezier in de ring en zichtbaar trots op zichzelf als hij weer een parcours gelopen had, dit ongeacht het “resultaat”.

 

Echter, op een dag, blesseerde hij zich zodanig dat zijn Agilityloopbaan daar en dan eindigde. De blessure leek in eerste instantie zo erg dat hij zelfs een poot zou moeten missen, gelukkig kwam het niet zo ver.
Wel werd “zijn” spelletje meteen in een “lock-down” gedaan; geen enkele training meer en geen wedstrijden. Wij als mensen vroegen ons af hoe hij dat zou oppakken.

Wel zoals een hond dat doet, hij leeft bij het moment. Geen actieve sport meer, maar nog wel mee naar het veld om de andere roedelleden te zien sporten? Jarrasz deed het zonder morren. Wel, samen met zijn halfbroer Fylan, als een Stätler en Walldorf commentaar leveren, dat dan weer wel.

 

We hebben voor Jarrasz een andere sport gezocht en gevonden in de Obedience. Hier zijn de oefeningen statischer en waren niet belastend voor zijn geblesseerde poot. En, wat bleek? Ook hier ontwikkelde Jarrasz zich als een ware avonturier. Elke oefening was leuk en er was altijd wel iets nóg leukers van te maken, hij verzon altijd wel iets.

Op zijn examen kwam iedereen even kijken wat hij er weer van maakte. Uiteindelijk geslaagd voor zijn G&G-2 maar wél op zijn manier…….

 

Waarom moet ik nu vaak aan hem denken? Wel in deze intelligente lock down situatie kunnen we niet meer doen wat we gewend waren.

Wel kunnen we in de nieuwe situatie het beste ervan maken. In lijn met wat we normaal doen. Het is misschien even zoeken maar als je trouw blijft aan je eigen hart, hoofd en buik ontwikkel je heel snel nieuwe mogelijkheden. Net zo bevredigend? Ach, dat misschien nou ook weer niet maar wel passend in de mogelijkheden die we nu hebben.

 

Blijf veilig en blijf gezond!!