Neuro-Linguïstisch Programmeren, beter bekend als NLP, is een methode voor persoonlijke ontwikkeling en communicatieverbetering die in de jaren 70 werd ontwikkeld door Richard Bandler en John Grinder. Het doel van NLP is om inzicht te krijgen in hoe mensen denken, communiceren en zich gedragen, en om technieken aan te reiken waarmee zij hun gedachten en gedragingen kunnen optimaliseren om hun doelen te bereiken.

Belangrijke Kenmerken van NLP:

 1. Neuro: Dit verwijst naar de neurologische processen in de hersenen. NLP onderzoekt hoe onze gedachten, gevoelens en fysieke reacties met elkaar verbonden zijn en hoe we deze kunnen beïnvloeden.

 2. Linguïstisch: Dit verwijst naar de taal die we gebruiken en hoe deze onze ervaringen en interacties beïnvloedt. NLP kijkt naar de manier waarop taal onze gedachten en gedragingen stuurt.

 3. Programmeren: Dit verwijst naar de patronen van denken en gedrag die we ontwikkelen. NLP biedt technieken om deze patronen te identificeren en te veranderen om effectiever en doelgerichter te handelen.

Basisprincipes van NLP:

 1. Rapport: Het opbouwen van een vertrouwensvolle en harmonieuze relatie is essentieel in communicatie. NLP leert technieken om effectief rapport op te bouwen met anderen.

 2. Zintuiglijke scherpte: NLP moedigt aan om scherpere waarnemingen te ontwikkelen door aandacht te besteden aan subtiele signalen in communicatie, zoals lichaamstaal en stemintonatie.

 3. Uitkomstgericht denken: Het stellen van duidelijke, positieve en haalbare doelen is een kernaspect van NLP. Het richt zich op wat je wilt bereiken in plaats van wat je wilt vermijden.

 4. Flexibiliteit van gedrag: NLP benadrukt het belang van flexibiliteit in denken en handelen. Hoe meer opties je hebt in je gedrag, hoe groter de kans dat je succesvol bent in het bereiken van je doelen.

 5. Modeling: Dit is het proces van het bestuderen en nabootsen van succesvolle gedragingen en denkpatronen van anderen om vergelijkbare resultaten te bereiken.

NLP Technieken en Toepassingen:

 1. Anchoring: Een techniek om positieve emotionele toestanden op te roepen door het koppelen van specifieke stimuli aan gewenste reacties.

 2. Swish Pattern: Een techniek om negatieve gedachten of gedragingen te vervangen door positieve door middel van visualisatie en associatie.

 3. Reframing: Het veranderen van de context of betekenis van een situatie om een andere emotionele reactie uit te lokken.

 4. Meta-model: Een taalpatroon dat helpt om onduidelijke en beperkende taal te verduidelijken en beperkende overtuigingen te doorbreken.

 5. Milton-model: Een set hypnotische taalpatronen die worden gebruikt om communicatie te verdiepen en suggestieve veranderingen te bevorderen.

Toepassingsgebieden van NLP:

 • Persoonlijke Ontwikkeling: Verbetering van zelfbewustzijn, zelfvertrouwen en emotioneel welzijn
 • Sport: Optimalisatie van mentale prestaties en motivatie.

NLP is een veelzijdige en breed toepasbare methode die mensen helpt om effectiever te communiceren, beperkende overtuigingen te doorbreken en persoonlijke en professionele doelen te bereiken.