Met Chris wandel ik al meer dan een uur. We hebben mooie oefeningen gedaan en diepe gesprekken gevoerd. Als ik hem vraag welke stap hij eigenlijk vandaag nog wil maken antwoord hij dat hij vaak aan iets begint maar na twee stappen al weer stopt. Hij komt dan niet verder en denkt: dat komt later wel. Hij heeft ideeën genoeg maar na een beginnetje stopt het telkens. Daarom blijft hij maar doen wat hij nu doet met als wens om iets anders te doen.

Ik besluit een simpele oefening met hem te doen zodat hij in kan zien wat een kleine verandering in zijn doen een grote verandering in de uitkomst zal hebben.

We doen de oefening “blijf en kom voor”. Chris laat een van mijn honden zitten en gaat op een afstand staan die goed voor hem voelt. Vol overgave en in de volle overtuiging dat deze oefening een “eitje” is voor hem roept hij mijn hond “voor”. Mijn hond kijkt mij wat melancholiek aan, kijkt weer naar Chris en doet …… niks. Met nog weer passie roept Chris mijn hond en uiteindelijk komt mijn hond ook bij Chris “voor”. Niet spectaculair en enigszins gedrukt.

Ik vraag Chris wat hij van de oefening vindt. “Ik had verwacht dat de hond gewoon zou komen op mijn bevel” is zijn verbouwereerde antwoord. Tja, zeg ik, als je wil dat je nu wel een stap kunt maken, een begin met iets anders, zal het toch anders moeten doen. “Ahh, ik begrijp het”, zegt Chris,” zal ik het nog eens doen en dan anders?” Dat lijkt me een goed idee.

Chris doet de oefening weer en het enige wat hij veranderd is zijn tekst. Eerst riep hij de naam van mijn hond gevolgd door het commando “kom”, nu was zijn strategie; “naam van mijn hond” en dan heeel vrolijk “kom maar jongen”. Het effect?? Mijn  hond bleef gewoon zitten.

Nee Chris, nu heb je alleen andere woorden gebruikt, als je wil dat er echt beweging in komt moet je het anders doen! Daar moet Chris even over na denken, ik geeft hem nog wat hints. Daarna zegt Chris: “ik begrijp het!!”.

 

Hij zet mijn hond weer neer, neemt afstand, gaat door zijn knieën, springt op, rent weg en roept heel luid de naam van mijn hond: Het gevolg: mijn hond denkt geen seconde na en gaat achter Chris aan.
Ja, zegt Chris nu snap ik het “ als je doet wat je altijd doet, krijg je wat je altijd krijgt”, ik ga het echt anders doen.
De volgende dag krijg ik een Appje van Chris: “er zijn vandaag wel heel veel kwartjes gevallen"
Ik kijk een beetje verliefd naar mijn grote zwarte vriend: “goed gedaan jochie”