John is een ervaren Agilityhandler en wil zich graag goed voorbereiden op een belangrijk evenement. Daarom bezoekt hij de workshop “Yes! I can. Tijdens de oefening met het Kernkwadrant van Ofland wil ik hem laten ervaren wat er gebeurd als hij, onder spanning, in zijn valkuil schiet en dan iemand tegen komt die zijn allergie vertegenwoordigt.
Ik heb de 4 posities: kernkwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie op de grond gelegd als grondanker.
Nadat John in de positie kwaliteit heeft gestaan en zich daarmee heeft geassocieerd loopt hij, samen met zijn hond, naar de positie valkuil. Het valt hem al op dat zijn hond onrustig begint te worden en zich niet op het gemak voelt. Als hij mij vraagt of het mogelijk is om naar zijn allergie te lopen nodig ik hem uit dat te doen en zo te ervaren wat er gebeurd.
John gaat op weg maar komt nog geen twee passen vooruit, zijn hond staat dwars voor hem en verhinderd hem verder te lopen. Pas als John de route verlegt naar zijn uitdaging staat de hond hem toe verder te lopen.
Als ik hem in de evaluatie vraag of hij weet waarom dit gebeurde is zijn antwoord helder. In het verleden kon hij niet omgaan met mensen die in zijn allergie stonden, zijn hond maakt hem duidelijk: die kant gaan we niet meer op!