Foto: uit Sportgek van Edith RozendaaL
Foto: uit Sportgek van Edith RozendaaL

Coaching voor (agility) handlers.

Inleiding

Inmiddels heb ik ruim 25 jaar ervaring als handler en instructeur. Naast het lopen van wedstrijden heb ik veel ervaring opgedaan als instructeur. In eerste instantie bij een Kynologenclub en daarna bij een “wilde” trainingsgroep.

Naast het lesgeven aan mijn eigen cursisten ben ik veelvuldig in de weer geweest met het geven van trainingen en seminars. Ook heb ik meerdere teams mogen begeleiden tijdens Wereld Kampioenschappen.

Als handler heb ik de nodige ervaring, ik ben actief (geweest) op nationale en internationale wedstrijden. In het internationale circuit ben ik actief geweest in Belgie, Engeland, Tsjechië, Slovenië, Griekenland,  Zwitserland en U.S.A.tijdens diverse invitatie tournooien. Daarnaast ben ik deelnemer geweest op de WAO en meerdere WK’s van het FMBB (Federation Mondiale des Berger Belge). Hoogte punt was het behalen van de 2de plaats tijdens de teamwedstrijd van het WK in 2012 in Rome.

 

Hoe komen prestaties tot stand

De meeste Agiltyhandlers focussen zich op het trainen van hun vaardigheden. Veel tijd en energie wordt gestoken in technische trainingen. Daarnaast besteden veel handlers veel tijd aan conditie en krachttraining. Dat is ook zeer terecht, immers 90% van de sportprestatie wordt bepaald door techniek, conditie en kracht.

 

Echter…. De andere 90% wordt bepaald door de mentale kracht. Helaas besteden weinig handlers daar aandacht aan. Toch is dat onterecht! Niet alleen bepaald de mentale kracht voor een grootdeel de uitkomst van je sportprestatie, ook dit deel is te trainen.

Gespannen aan de start verschijnen, door de spanning je parcours vergeten, door een klein foutje heel teleurgesteld zijn, het zijn allemaal dingen die je enorm in de weg kunnen zitten en je prestaties negatief beïnvloeden

 

De invloed van coaching:

Coaching is de vorm van begeleiding die erop gericht is mensen in positieve zin te veranderen, uitgaande van gezonde mensen en een geloof in de veranderingsmogelijkheden die liggen besloten in de blijvende wisselwerking tussen inzicht en gedrag.

Tijdens een intake gesprek bepalen we waar je doelstelling ligt, wat de positieve intentie is van je doelstelling en hoever je van dit doel verwijderd bent.

Daarnaast bepalen we welke hindernissen je nog te overwinnen hebt en natuurlijk kijken we ook naar alle talenten en vaardigheden die je al bezit en die je helpen je doel(en) te bereiken.

Aan het einde van dit intake gesprek bepalen we hoe we te werk gaan en hoeveel sessies we nodig (denken te) hebben. Wanneer wil je je doel bereikt hebben en wat wordt er dan mogelijk?

Tijdens de sessies gaan we aan het werk met (coach)gesprekken, NLP technieken, trainingen en oefeningen met en zonder hond. Soms wandelen we door de vrije natuur of blijven we dicht(er) bij huis.

Aan het eind van de sessies weet je hoe je je doel kunt bereiken en we blijven natuurlijk in contact. Hulp is altijd onderweg als je het nodig hebt.