Een van de eerste oefeningen die ik doe tijdens een coachwandeling is het kernkwadrant van Ofland.
Deze oefening brengt je naar je onbelaste kwaliteit, daar waar je echt goed in bent, jouw kernwaarde. Met die kernwaarde krijg je drie cadeau’s: je valkuil, dit is te veel van je kernwaarde en je schiet hier in als je onder druk komt te staan. Het positief tegenovergestelde van je valkuil is je uitdaging. Als je je daarin bekwaamt versterkt het je kernkwaliteit. Te veel uitdaging is je allergie, mensen die deze waarde uiten daar kun je echt niet tegen.
Leuk dus om eerst een te zoeken naar je kernwaarde.
Dat deed ik ook tijdens de wandeling met Maarten. Geduldig zochten we naar zijn kernkwaliteit en beredeneerden we wat zijn valkuil, uitdaging en allergie is.
Daarna heb ik Maarten met zijn hond geassocieerd in zijn kernkwaliteit gezet. Hierbij keek zijn hond rustig in het rond en was hij relaxed. Daarna heb ik Maarten geassocieerd naar zijn valkuil laten gaan. Zijn hond vond dat zichtbaar onprettig. Nu heeft Maarten een hond met een prachtige mimiek, je zag de hond gewoon droevig kijken en hij oogde te neergeslagen.
Toen Maarten weer geassocieerd in zijn kernkwaliteit terug kwam leefde de hond weer op. Hij keek rond en was zichtbaar op zijn gemak. Zijn mimiek was ontspannen.
Nu werd het tijd om een stap te maken en associeerde ik Maarten met zijn uitdaging en nodigde hem uit om daarin plaats te nemen. Op weg naar het grondanker “uitdaging”  brak Maarten zijn hond even uit, zette zijn voorpoot op het grondanker “valkuil” en gaf het anker een flinke zwieper. Hij keek hem nog na met een mooie blik van “klaar er mee”, vervolgens dartelde hij mee met Maarten naar diens uitdaging. De droge opmerking van Maarten was ook weer waardevol ”zo dat is duidelijk, daar trappen we niet meer in”.