Wat zit er in je hoofd?

Tijdens een van mijn workshops, waarbij ik mensen laat kennis maken met de intelligenties van hun hoofd, hart en buik, komt een dame de ruimte binnen die al helemaal bezig is met de verhaaltjes in haar hoofd.

Op ons verzoek laat iedere deelnemer de honden nog even in de auto zitten zodat de deelnemers onderling kennis kunnen maken zonder dat ze meteen op hun honden moeten letten. Deze dame komt binnen, druk pratend met zich zelf: “dit is voor het eerst dat ie in de auto moet blijven, als hij dat maar kan? Voelt ie zich niet eenzaam? Laat ie de auto wel heel?”

Ook tijdens het voorstellen is ze helemaal druk met alle verhaaltjes die in haar hoofd rond waren. Zo is ze er van overtuigd dat ze een “domme” hond heeft die niets meer te leren is. “ik ben al bij zoveel hondenscholen weggestuurd” vertrouwt ze iedereen toe. “Jullie zullen we zien: hij kan werkelijk niets leren”

We beginnen de workshop met een paar simpele oefeningen en inderdaad, zij bakken er niets van. Dus al snel klinkt luid over het veld: “zien jullie wel, hij kan werkelijk niets”

In het verloop van de workshop leer ik mijn deelnemers de theorie achter het gebruik van hun meerdere intelligenties (mBraining) en krijgen ze inzicht in de primaire functies van elk brein. Ook leren ze dat werken vanuit je hart wijzer is dan werken vanuit het hoofd en om dat te ervaren gaan ze ’s middags weer het veld op om de oefeningen van de ochtend nog eens te doen, maar nu met de kennis van hun meerdere intelligenties.

Natuurlijk start de dame met de verhaaltjes weer zoals ze ook de ochtend sessie was begonnen en weer gingen de oefeningen mis. Ik daagde haar nu uit om het geleerde van deze dag in de praktijk te brengen en nu eens te starten vanuit het hart. De omslag was opmerkelijk! De hond werd rustiger en deed elke oefening perfect!. Gewoon toeval vond. “Okay”, stelde ik, “doe het dan weer eens zoals vanochtend” en prompt ging de oefening weer de mist in.
Toen ze weer het geleerde in praktijk bracht gingen de oefeningen weer goed. Zelfs de andere deelnemers viel het verschil op.
Mooi hoor, werken vanuit je hart!!

Wat zou er in uw organisatie veranderen als managers vanuit hun hart met de mensen aan de slag gingen en minder aandacht zouden besteden aan al die verhaaltjes in hun hoofd? Hoe zou de sfeer en productiviteit veranderen als iedereen “hart voor de zaak” zou kunnen hebben? En…… wat zou u daarvoor moeten doen??